Overal om ons heen liggen snoertjes, zelfs in de auto. Snoertjes om telefoons, tablets, laptops, koptelefoons, Airpods, speakers en nog veel meer op te laden. Als onze telefoon bijna leeg is, krijgen wij een piepje te horen. Een héél irritant geluid dat wij bijna niet kunnen negeren. Bovendien is het zo dat als wij het negeren onze telefoon helemaal leegloopt en wij onze verbinding met de buitenwereld kwijt zullen raken, we kunnen dan nergens meer bij, geen bankgegevens, geen afspeellijsten, geen google maps, geen krant en geen e-mail.

Dus als jij (bijna) helemaal leeg bent, luister jij dan goed naar jouw innerlijke ‘piepje’ dat zegt dat je op moet laden of loop je helemaal leeg en verlies je daarmee ook jouw verbinding met de buitenwereld?

Onze eigen batterij kan niet opgeladen worden met een snoertje. Waarmee dan wel? Waar kan jij jouw batterij wél weer mee opladen? Welke activiteiten geven jou energie, waar krijg je dus energie van? Welke relaties laden jouw batterij weer op? Misschien is jouw batterij al zo lang (bijna) helemaal leeg dat je eigenlijk geen idee hebt hoe je jouw batterij weer moet opladen.

Als ik zo leeg ben, dus als mijn batterij (bijna) helemaal leeg is, dan word ik kribbig, ongeduldig, verdrietig of onredelijk. Dan heb ik mijzelf én anderen niets meer te bieden. Dan kosten anderen mij alleen maar meer energie van mijn batterij die al (bijna) helemaal leeg is. Dan word ik verdrietig en depressief. Hoe is dat voor jou?

Jezelf opladen betekent goed voor jezelf zorgen en dingen doen die jouw batterij weer vullen. Je moet weer opladen om het maximale uit jouw leven te kunnen halen, voor jezelf maar ook voor de mensen om jou heen. Als jij geen energie hebt ben jij waarschijnlijk helemaal niet zulk goed gezelschap. Het is dus helemaal niet egocentrisch als jij dingen doet die jouw batterij weer vullen, het is gewoon van levensbelang. Dus weg met de schuldgevoelens. 

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij jouzelf, niet bij jouw baas, niet bij de psycholoog, niet bij jouw familie, niet bij jouw partner, niet bij jouw kinderen, nee die verantwoordelijkheid ligt bij jou.  Dus geef jezelf toestemming om jouw batterij weer op te gaan laden. Doe het voor jouzelf én voor de mensen om jou heen!

Leuk, zul je zeggen, maar hoe begin ik dan?

Ik ga je de sleutel geven om vandaag nog een start te kunnen maken om jouw batterij weer op te laden.

Deze sleutel bestaat uit 5 actiepunten:

  1. Zoek de stilte, zoek (als dat bij jou past) de verbinding met God
  2. Maak tijd voor familie. Heb je geen goede band met jouw eigen familie? Misschien heb je wel vrienden die voelen als ‘familie’, maak tijd voor ze.
  3. Doe dingen waar je blij van wordt, óók in jouw werk. Dat betekent niet dat je alleen maar dingen moet doen die je leuk vindt, maar dat je energie haalt uit dingen in jouw werk die jou blij maken.
  4. Zorg voor voldoende ontspanning en zorg dat je dit regelmatig doet, dus bijvoorbeeld elke week
  5. Neem genoeg lichaamsbeweging, ook als je lichaam jou beperkt. Je hoeft niet ineens de marathon te gaan lopen.

Nee, dit lukt natuurlijk niet van het ene op het andere moment. Er is bovendien durf voor nodig om dit te gaan doen en je zult flink moeten oefenen, maar als je deze sleutel gaat gebruiken dan zul je zien dat jouw batterij weer gaat opladen en minder snel zal leeglopen.

(Wil je meer weten over hoe je met deze sleutels en andere technieken jouw batterij kunt opladen en zorgt dat deze niet helemaal leegloopt kijk dan op de website)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Introductie prijs
Bestel nu voor €299,- ipv € 949,-

(geldig bij inschrijving tot 1 maart 2024)
Backie Troost | De kunst van blij zijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders